Rensun kotisivut - Polaris RXL - Select Monitor for PC
  Polaris RXL Elektroniikka Pienoismallit Kuvagalleria Vieraskirja
 
RXL tietoa
RXL vianhaku
RXL säätöohjeita
Select Monitor for PC
-English
-Lataa / download
Nopeuslaskuri
MK-linkkejä



 


Polaris Select Monitor PC:lle


Mikä on Select Monitor?

Select Monitor on työkalu 90-luvun alun Polaristen ruiskunohjaimien(ECU) diagnosointiin. Sen avulla voidaan lukea kaikkien anturien arvot sekä muita ruiskun toimintaan liittyviä parametrejä. 90-luvulla Polaris ja Subaru käyttivät Fuji Heavy Industriesin moottoreita. Molempien Select Monitor laitteet ovat samanlaisia. Select Monitor laitteeseen syötettiin tutkittavan ohjaimen tiedot erillisellä kortilla. Kortilla on tieto mistä osoitteesta mikäkin parametri löytyy.

Select Monitor ja tietokone

Autojen tietokoneista on voinut jo vuosia erillaisten PC ohjelmien avulla kaivella esille erillaisia tietoja. Esimerkiksi vikakoodeja, taikka polttoaineen kulutustietoja. Alunperin liitäntä on tehty korjaamoiden laitteiden liittämistä varten, mutta asiasta kiinnostuneet harrastajat ovat saaneet purettua eri autojen liikennöinti protokollia ja näin mahdollistaneet omien ohjelmien suunnittelun. Aluksi yritin etsiä jos joku olisi jo tehnyt Polariksen kelkkoihin kyseisen ohjelman heikoin tuloksin. Seuraavaksi siirryin etsimään olisiko Subaruun tehty ohjelmaa ja heti tärppäsi. VWRX.com sivuilta löytyy ohjelma jolla voi lukea ECUn arvoja. Lisäksi sivuilta löytyy tiedot Subarun 90-luvun alkupuolella käyttämästä protokollasta.

Select Monitor for PC

Select Monitor for PC on kehittämäni ohjelma jonka avulla voidaan tutkia Polariksen vanhempien EFI mallien ruiskuboksin toimintaa. Ohjelmaa käyttääksesi tarvitset TTL-RS232 adapterin ja tietysti tietokoneen jossa on sarjaportti.

Tietokoneen liittäminen ECU:n

ECU keskustelee ulkomaailman kanssa perinteisen sarjaväylän kautta. Väylän nopeus on 1953bps. Suoraan väylää ei voi kytkeä tietokoneeseen, koska ECUn lähtö on TTL tasoinen, eikä RS-232 kuten tietokoneessa. Liittämiseen voi käyttää ihan mitä vain TTL-RS232 adapteria. Tästä löytyy MAX232 piirillä tehty adapteri, kytkennän voi kasata ihan tavalliselle koekytkentälevylle. Seuraavassa kuvassa on ECU:sta löytyvän Select Monitor liittimen nastajärjestys.

Polaris RXL EFI Select Monitor pinout
Polaris RXL EFI Select Monitor pinout

Uusi helppo tapa liittää kelkka tietokoneeseen

Nyt markkinoille on tullut valmiita piirejä minkä avulla voidaan tietokone kytkeä ruiskuboksiin. Adapteri kytketään USB-porttiin ja toiseen päähän kytketään johdot jotka menevät ruiskun diagnostiikka liittimeen. Adaptereita löytyy esimerkiksi Ebaystä alle $20 hintaan kotiin kuljetettuna. Haku sanoina kannattaa käyttä esimerkiksi "usb rs232 ttl". Tärkeintä on että adapteri on tehty FTDI:n valmistamalla piirillä, tällöin toiminta on varmaa. TTL tarkoittaa sitä että piirin sarjaportti on valmiiksi TTL tasoinen eikä erillistä adapteria tarvita väliin. Alla oleva adapteri on todettu toimivaksi ja voin suositella sitä.
Punainen USB-RS232 TTL adapteri
Toimivaksi todettu punainen USB-RS232 TTL adapteri

Adapterin kytkentä on helppoa, muutama tinaus kuitenkin tarvitaan. Ensiksi piirilevyllä olevat USB POWER nastat pitää juottaa yhteen. Näin piiri saa käyttöjännitteen suoraan USB-portista. Lisäksi GND, TX ja RX nastoista pitää kytkeä johdot ruiskuboksin diagnostiikka liittimeen. VCC nastaan EI kytketä mitään. Alla olevasta kuvasta näkyy mihinkä pinniin mikäkin johto pitää kytkeä ruiskuboksissa.
USB-RS232 TTL adapterin kytkentä Polariksen ruiskuboksin diagnostiikka liittimeen
USB-RS232 TTL adapterin kytkentä ruiskuboksin liittimeen

Adapterin asennus tietokoneeseen onnistuu ainakin Windows Vista ja 7 käyttöjärjestelmissä täysin automaattisesti kunhan kone on kytketty internettiin. Tarvittaessa ajurit adapteriin löytyy FTDI:n sivuilta.

Joskus Windows asentaa adapterin portiksi numeron joka on suurempi kuin 16, tällöin Select Monitor ohjelma ei löydä porttia. Portin numeron voi vaihtaa Windowssin laitehallinnasta. Portit (COM & LPT) kohdan alta löytyy "USB serial port (COMXX)" klikkaa sitä hiiren oikealla ja valitse asetukset. Avautuvasta ikkunasta Portin asetukset välilehdeltä lisäasetukset. Avautuvasta ikkunasta löydät valintaruudun mistä voit valita uuden portin numeron. Joskus Windows väittää että kaikki portit ovat jo käytössä. Älä anna tämän häiritä, vaan katso laitehallinnan ikkunasta mitkä portit ovat käytössä (COMXX) ja valitse joku mikä ei ole. Tämän jälkeen OK ja OK. Windows voi ilmoittaa että valittu portti on jo käytössä, mutta valitse vain OK. Käytä vielä adapterin USB johto irti koneesta ja kytke takaisin, nyt adapterin porttina pitäsi olla äsken valittu portti. Käynnistä Select Monitor ohjelma ja valitse portiksi adapterin portti ja ei muutakuin ihmettelemään antureiden arvoja.

Jos jokin asia askarruttaa taikka tarvitset apua adapterin hankinnassa, asennuksessa tai käytössä niin voit ottaa yhteyttä minuun vieraskirjan kautta(mahdollisuus myös yksityisviestiin).

Osoitteet eri parametreihin

Jokaiselle parametrille on oma osoite. Osoitteita on yhteensä 32767, joten oikeiden arvojen etsiminen on kuin etsisi neulaa heinäsuovasta. Kerään tähän taulukkoon osoitteita sitä mukaa kun saan kerättyä niitä. ECU lähettää arvon aina 8bitillä eli arvo voi olla 0-255. Tämä arvo skaalataan antamaan oikeita lukemia. Esimerkiksi Subaruissa akunjännite lasketaan kertomalla ECUn ilmoittama arvo 0,08:lla. Eli jos ECU lähettää arvon 160, on akun jännite 160*0,80=12,8V. Tästä syystä oikean osoitteen löytäminen on todella vaikeata. Suurin apu olisi, että laskenta kaavat olisivat samoja Subaruissa ja Polariksissa. Tällöin SelectMonitorDump ohjelmalla voi etsiä oikealta näyttäviä arvoja lukemalla esimerkiksi 20 osoitteen aluetta kerralla. SelectMonitorDump näyttää vierekkäin tietyn osoitteen arvon muutettuna kaikilla tunnetuilla kaavoilla. Kun jokin arvo näyttää sopivalta, muutetaan kyseisen anturin tilaa(painetaan kaasua tai lämmitetään anturia). Jos tila muuttuu, niin hyvä jos ei niin jatketaan etsintää.


Parametri Osoite Yksikkö Kaava
ECU ID (word+byte) 0x9000 708A22
Akun jännite (byte) 0x00F3 V N*0.08
Akun jännite (word) 0x005E V N*0.02
Imuilman lämpötila 0x00F0 °C n-50
Kampikammion lämpötila 0x00F1 °C n-50
Ilmanpaine (word) 0x00AA mmHg n (n-34)
Kaasuläpän asento 0-35.9° 0x00E7 Astetta
Kaasuläpän asento 0-89° 0x00E9 Astetta n
RPM (byte) 0x00EB RPM n*50
RPM (word) 0x0072 RPM n*12.5
Nykyinen seossuhde
Vikakoodit 0x0040 Erillinen taulukko
Vikamuisti 0x0100 Erillinen taulukko
RXL:n ECU:n osoitteet

Bitti Viallinen osa
00000001 TPS
00000010 Kampikammion lämpöanturi
00000100 Imuilma
00001000 Paineanturi
00010000 Magneeton puolen suutin
00100000 Keskimmäinen suutin
01000000 Variaattorin puolen suutin
10000000 (Jännite)
Vikakoodit ja vikamuisti muistipaikan eri bittien merkitys.


Ilmanpaineen kaavassa on suluissa n-34, koska oma boksi antaa 34mmHg liian suuria lukemia.
Jännite on suluissa vikakoodit muistipaikan taulukossa, sillä ennen kuin se aktivoituu on ECU todennäköisesti palanut(500EFI:ssä toimii).



Sivua muokattu viimeksi 23.07.2016.